" Man måste sätta in sitt intresse, sitt lif, sitt blod i den tid som är för
att kunna verka för den tid som kommer, och visst är, att utan entusiaster, utan sådana som tro för mycket, som begär allt, som hoppas allt, som ser stjärnor där andra bara ser fläckar, kommer man ingen vart."
Aktuellt hösten 2024
Höstens läsecirkel
Läsecirkeln träffas på Vuxenskolan
Härnösand kl. 15.30 varannan torsdag jämna veckor med början den 19 september.
Efter att ha läst den samtida Ett dockhem av Ibsen så fortsätter vi höst med den tredje av Alfhilds mest spelade dramer, Dömd. Det går bra att börja nu även om du inte var med tidigare.
Vill du veta mer eller anmäla dig så kontakta Britta Olofsson, 070 679 7569
brittaolofsson3@gmail.com
Välkommen som medlem
Citatet
”Visst går det att göra skillnad bara man vill.”
(Lovisa Petterqvist, Hemma i Jockmock, 1896)
IDUN
Praktisk Veckotidning för Kvinnan och Hemmet.
N:r 43 (253). Fredagen den 21 oktober 1892
Denna dag publicerade Hellen Lindgren en recension av ”I Stockholm”. Den långa recensionen innehöll också en beskrivning av Alfhild Agrell och i det här utdraget får man en uppfattning av hur hennes vänner uppfattade henne.
”På tamburklockan ringer det. In kommer ett litet hundkräk. En liten svart best med ögon som pärlor, kringskuttande och skällande förtviflat. Han hette Bell och fick icke äta socker, för då blef han för fet, och han dog också sedermera – i sockersjuka troligen. En glad kvinnlig röst höres därute. Då visste fru Agrells vänner, att de hade kärt främmande, ty det var hon som kom. Hur hon kunde skämta! Hon kröp upp i soffan och såg ut som en bortskämd barnunge. Hon berättade missöden och framgångar och spelade scener i soffhörnet. Hela den späda varelsen är eld och kraft. Hon bryter ibland, så att man hör, att hon är norrländska. Om någonting misshagar henne, så säger hon ifrån. Hon låter sina vänner veta, att när hon vill ha dem på middag, så skola de komma, och när hon vill göra dem en tjänst, så skola de ta emot den. Hon är en sådan där vän, som man finner så få af. Det är så få, som bry sig tillräckligt om oss för att vara despotiska mot oss. I allmänhet består ju vänskapen nu för tiden i att kallprata en stund och vara underhållande – men de där storstadsfasonerna har fru Agrell icke, hon är landtligt hjärtlig.”
Bergsluft Nr 101 december 2023
Brev från Alfhild Agrell
I Bergsluft Nr 99 skriver Ami Lönnroth, apropå Yvonne Hirdmans senaste bok om sin farmor, bl.a. om Ellen Keys predikan om moderskapet, som splittrade kvinnorörelsen. I en ny bok av den Härnösandsfödda dramatikern och prosaförfattaren Alfhild Agrell finns hennes spontana och skarpa inlägg i samma debatt.
Alfhild Agrell (1849–1923), hennes liv och verk, finns utmärkt väl beskriven i biografin Alfhild Agrell: rebell, humorist, berättare av Ingeborg Nordin Hennel. Utmärkt väl, trots att Hennel inte haft tillgång till några personliga dokument, som dagböcker, manuskript, brev etc – Agrell förstörde nämligen själv allt sådant. Men det biografen hade tillgång till var de sextiotvå originalbrev från Agrell till väninnan Ellen Key, som finns bevarade i Keys arkiv på KB. Dessa är nu framtagna och transkriberade av Lena Fries Gedin och Karin Lidén och utgivna på Atrium förlag.
Breven omspänner över fyrtio år i de jämnåriga författarnas liv och ger läsaren inblickar i såväl det samtida svenska kulturlivet som i Agrells ständiga kamp i sitt privata liv med sjukdom, skilsmässa, tröstlöst orättvisa recensioner. Hon delar med sig av sina religiösa och politiska ställningstaganden och beskriver såväl sina djupa depressioner som sin himlastormande livsaptit.
Vad kan man tro sig veta och förstå om en sedan länge bortgången medmänniska? Mycket, när man får tillgång till hennes spontana brev till en lyssnande vän.
Alfhild Agrell-sällskapet i Härnösand ger för närvarande en studiecirkel där deltagarna läser breven, uppmärksamt och – lyssnande. Vi är alla fascinerade.
Karin Lidén
Alfhild Agrell-sällskapet
LÄNKAR TILL TIDNINGSARTIKLAR OCH RADIOINSLAG OM ALFHILD AGRELL OCH OM SÄLLSKAPET
Ingeborg Nordin Hennel har skrivit en stor biografi om Alfhild Agrell. I följande video presenterar hon sin bok.
27 april 2023
Lena Fries-Gedin och Karin Lidén berättar på Rönnells Antikvariat i samtal med professor Claudia Lindén om arbetet med och innehållet i "Nyss fått ditt bref. Och svarar så här!", en nyutkommen samling med Alfhild Agrells brev till Ellen Key från åren 1888-1922.
https://youtu.be/5zc0BSsYYqU?feature=shared
15 december 2023
Föredrag hos Ellen Key-sällskapet.
https://www.ellenkeysallskapet.se/ellen-keys-fodelsedag/
Onsdag 2 november 2016
Ångermanländsk dramatiker i ropet – "Alfhild Agrell är väldigt modern och relevant än i dag"
https://www.allehanda.se/logga-in/angermanlandsk-dramatiker-i-ropet
Tisdag 1 november 2016
Alfhild Agrell får sin plats i centrum
https://www.lvn.se/Sarprofil-delplatser/volym/reportage/alfhild-agrell-far-sin-plats-i-centrum/
Torsdag 27 oktober 2016
"Utomordentligt välspelad" – Alfhild Agrell ifrågasätter samhällets grundvalar i hyllad pjäs
http://www.allehanda.se/kultur/utomordentligt-valspelad-alfhild-agrell
Onsdag 17 september 2014
Ambitiös stridsskrift för en jagad dramatiker
http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/ambitios-stridsskrift-for-en-jagad-dramatiker/
Måndag 20 januari 2014
Sverige har flest litterära sällskap i världen – men de flesta är tillägnade män. I Härnösand vill en nybildad klubb lyfta fram stadens alltför bortglömda stolthet, dramatikern Alfhild Agrell.
http://www.svd.se/kultur/i-litterart-sallskap_8856878.svd
Torsdag 24 oktober 2013
Alfhild Agrells minne hedras i Härnösand
http://allehanda.se/mer/kultur/artiklar/1.6414870-alfhild-agrells-minne-hedras-i-harnosand
Hon låter Modren ge Fadren svar på tal
http://www.dn.se/arkiv/kultur/hon-later-modren-ge-fadren-svar-pa-tal
Onsdag 13 januari 2010
Alfhild Agrell lika aktuell idag
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=3369267
Fler artiklar och recensioner finns i sällskapets arkiv.
ÖVRIGA LÄNKAR
DELS – De Litterära Sällskapen i Sverige
Andra litterära sällskap i Västernorrland:
Förlag som ger ut Alfhild Agrell idag:
Alfhild Agrell på Litteraturbanken
.