Arrangemang 2013-2014

ARRANGEMANG 2013-2014


Litterär matiné

 

Den 12:e oktober 2014 fick Alfhild Agrell-sällskapet möjlighet att presentera "vår" författare på ABF-huset i Stockholm. Ingeborg Nordin Hennel, som nyligen skrivit en stor biografi om Agrell, presenterade sin bok. Lena Gedin och Eva Söderberg medverkade också.


Nedan har ni en videoupptagning från matinén.


Alfhilds namnsdag firas årligen på Villa Fridhem


Tredje september 2014


Gun Rosvall-Persson tackar regissör Jenny Andreasson som med sin föreläsning "Hur jag räddade Alfhild" berättade om uppsättningen av pjäsen Räddad för Östgötateatern och Riksteatern. Björn Thunberg tackas för sitt släktträd till Jenny.


Tredje september 2013

Alfhild Agrell-jubileet firades under dagarna två


För nittio år sedan, på hösten 1923, avled författarinnan Alfhild Agrell, ensam och bortglömd av det litterära etablissemang som hon en gång hade tillhört.


Hon föddes i Härnösand 1849 och växte upp där, gifte sig ung och kom via Sundsvall till Stockholm, där hon på 1880-talet hade stor framgång som dramatiker och författare av noveller och reseskildringar. Hon var en av det moderna genombrottets kvinnor och hennes pjäser, av vilka en del spelades fler gånger än Strindbergs, tog upp den tidens omdebatterade ämnen, som mäns och kvinnors olika villkor, dubbelmoralen, ogifta mödrars situation med mera. Till framgången för de mest kända dramerna bidrog också hennes dramaturgiska skicklighet och drivna repliker. Men på 1890-talet svalnade intresset för litteratur som satte problem under debatt och Alfhild Agrell övergick till att under pseudonymen Lovisa Petterqvist skriva humoristiska kåserier som blev publiksuccéer och trycktes i flera upplagor. Hon fortsatte också att skriva noveller och folklivsberättelser, oftast förlagda till hennes hembygd i Norrland. Hon skrev också en roman, men fick så småningom allt svårare att få någonting publicerat, och under sina senare år förde hon ett kringflackande och fattigt liv.


Till minne av hennes bortgång firade Alfhild Agrell-sällskapet i Härnösand ett tvådagars jubileum, som på kvällen den 25 oktober inleddes med en teaterföreställning i Agrell-salen på Härnösands bibliotek. Eva Proffe, iförd en tidstrogen klädsel såsom ordförande i Alfhild Agrell-sällskapet, inledde med en presentation av kvällens program. Därefter framförde skådespelarna Camilla Rensgard och Stefan Isaksson från teatergruppen Lilla Parken enaktaren ”En lektion” inför en fulltalig och uppskattande publik, följt av en frågestund med skådespelarna. Många av de närvarande stannade också kvar på fika efteråt vid de vackert dukade borden ute i foajén där de kunde fortsätta samtalet om pjäsen och diskutera alla de Alfhild Agrell-citat som fanns uppsatta på bokhyllor och väggar runtomkring.


Programmet dagen därpå, lördagen den 26 oktober, inleddes av Lovisa Sandenskog, som med en välljudande kulning kallade samman folk till det hörn på Stora Torget där det Martinska huset en gång låg. Trots det kulna vädret hade det samlats ett trettiotal intresserade som ville bevista avtäckningen av den skylt som satts upp av Diös och bekostats av kommunen och Gamla Härnösandspojkar, på initiativ av Alfhild Agrell-sällskapet. Texten på skylten lyder som följer:                                                               Här låg Martinska huset

                                                     


                                                 författarinnan Alfhild Agrells barndomshem


                                                                        *1849      +1923


Eva Proffe höll ett litet anförande som hon avrundade med en egenhändigt skriven visa om sockerbagardottern Alfhild. Därefter avtäcktes skylten av kommunalordförande Fred Nilsson som höll ett engagerat tal med några välvalda citat av Alfhild Agrell och en elegant referens till namnet Syster och jag, som ännu stod kvar på butiksfönstret under skylten. Som avslutning blåste trumpetaren Samuel Mattson en ljudande fanfar.


Publiken förflyttade sig sedan till gången mellan husen nedanför, där Örjan Leek hade satt upp gamla Härnösandsfotografier på ena väggen. Han gjorde en intressant genomgång av fotona och berättade om det Martinska husets historia genom tiderna. Två unga förmågor från Bäverteatern, Ellen Oscarsson och Maya Alarcon, uppförde också en liten scen som de själva skrivit, där de figurerade som systrarna Alma och Alfhild Agrell i full färd med att sälja sin egen lilla tidning Sensitivan, ”skriven av flickor för flickor”.


Nästa punkt på programmet var nedläggning av en krans ute vid Alfhild Agrells grav på Säbrå kyrkogård, där Birgitta Holmgren-Wallin och Anna-Lena Lundblad, som tillhör den grupp som vårdat graven i många år, berättade lite om själva gravvården och om Alfhild Agrells sista tid. Det blev en stämningsfull stund och till det bidrog också Samuel Mattssons framförande av den vackra psalmen Abide with me på trumpet.


Efter ceremonin på kyrkogården begav sig de närvarande till Klockargården, där det serverades en god sopplunch med kaffe och kakor. Efter lunchen samlades deltagarna för att höra Farrah Mustajärvi, som översatt Agrells drama ”Räddad” till farsi, och Gun Rooswall Persson läsa några valda delar av pjäsen på växelvis farsi och svenska. En fin avslutning på ett roligt och innehållsrikt jubileum som Alfhild Agrell-sällskapet hoppas ska ge mersmak och få många fler att intressera sig för den orättvist bortglömda författarinnan från Härnösand.Lena Gedin


Texten är även publicerad i eProvins


Klicka på bilderna för att se dem i full storlek.

" Man måste sätta in sitt intresse, sitt lif, sitt blod i den tid som är för

att kunna verka för den tid som kommer, och visst är att utan entusiaster, utan sådana som tro för mycket, som begär allt, som hoppas allt, som ser stjärnor där andra bara ser fläckar, kommer man ingen vart"


Aktuellt våren 2019

Final på Alfhild Agrell-året!
Nu på våren 2019 blåser vi slutsaluten för Alfhild Agrell-året med bland annat en föreläsning, en opera och två olika teaterföreställningar. Se "Alfhild Agrell-året 2018 –2019"


Vårens läsecirkel 2019
Torsdag 21 feb, 7 mars, 21 mars, 4 april, 18 april, 2 maj och 16 maj läser vi Alfhild Agrells nyutkomna antologi Noveller . Välkommen närhelst du har lust! Vi träffas varje gång kl 15.30 i Studieförbundet Vuxenskolans lokal på Brunnshusgatan 6 i Härnösand. Mer info: brittaolofsson3@gmail.com


Detta har hänt

Klicka här!

Alfhild Agrell-sällskapet

Månadens citat


”Frågar fåglar efter om prästen har sagt amen, när vårskyn är full av värme och äggande sol."


( "Enoch frostmannen" ur Nordanifrån 1898)
                                                    

Klicka på bilderna för att förstora