Arrangemang 2015-2016

Alfhild Agrell-sällskapet

ARRANGEMANG 2015-2016

 

Bok och biblioteksmässan

I september 2015 fick Alfhild Agrell-sällskapet - med ekonomiskt bistånd från Västernorrlands läns landsting - åka till Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg och presentera vår författarinna för mässbesökarna. Vi delade monter med Ludvig Nordström-sällskapet och Emil Hagström-sällskapet. Men vi var inte ensamma: där fanns många litterära sällskap, och de har alltid sina montrar lite vid sidan om ”allfarvägarna”. Detta passade oss ypperligt eftersom detta kvarter är ganska lugnt och avslappnat. Vi ville ju gärna få chansen att samtala lite avspänt med de besökare som sökte sig till oss.

Vi, det vill säga Lena Gedin, Anna-Lena Lundblad, Britta Olofsson, Farrah Mustajärvi och Maria Lycken, lockade med allehanda ”Agrelliana” som roll up och bildspel, citat på väggen och böcker, magneter och tröjor på bordet. Atrium förlag i Umeå har ju på senare år gett ut både Agrells samlade dramatik Dramatiska arbeten, romanen Guds drömmare och Ingeborg Nordin Hennels uppmärksammade biografi Alfhild Agrell: rebell, humorist, berättare.

 

Vi fick också tillfälle att berätta om vårt sällskap på DELS´ (=DE Litterära Sällskapen) egen scen lite mer ingående: om upprinnelsen av vårt litterära sällskap (se under fliken HISTORIK här på hemsidan) och om vår verksamhet. Anna-Lena mindes när vi satte upp plaketten på Stora torget i Härnösand: ”Här låg Martinska huset, författarinnan Alfhild Agrells barndomshem”, och helt följdriktigt stämde vi upp vår sockerbagarvisa (Alfhilds pappa var konditor):

 

En sockerbagare här bott i huset

och här fanns också en käck mamsell

som återgivits en plats i ljuset

Där ska du stanna, Alfhild Agrell!

 

 

Alfhilds namnsdag firades återigen på Villa Fridhem

 

Tredje september 2015 firades Alfhild Agrells namnsdag på Villa Fridhem i Härnösand. Dansaren och koreografen Elin Kristoffersson uppträdde med sin tolkning av Alfhild Agrells novell Sorg. Det blev även gott fika och stämningsfull högläsning av Margareta Ragnarsdotter.

 

Medverkan vid Världens Liv i Härnösand

 

Vid Världens liv-dagen i Härnösand den 5 september visade Alfhild Agrellsällskapet upp sin verksamhet i Sambiblioteket. Agneta S. Palm ansvarade för Alfhild Agrell-bordet tillsammans med avlösare. Intresset var

stort för att få veta mer om vår lokala författare bland de besökande.

 

 

 

 

Föreläsning av Ingeborg Nordin Hennel på HPU

(=Härnösands pensionärsuniversitet)

 

I slutet av september gästade Ingeborg Nordin Hennel Härnösands pensionärsuniversitet med föreläsningen Alfhild Agrell – sockerbagardottern från Härnösand som blev en celebritet i sin tid.

Det är ju ganska anmärkningsvärt att en hantverkarjänta i en landsortsstad i det fjärran Norrland med en ganska medioker skolgång så småningom kunde slå sig fram på både den celebra Dramatiska teatern och i de fina Stockholmssalongerna. Hon var smart, hon var tydlig, hon var orädd i sin kritik av den rådande ojämlikheten.

Ingenting varar dock beständigt. Ingeborg Nordin Hennel berättade om etablissemangets kritik som Alfhild Agrell listigt trotsade - genom att byta genre och använda sig av olika pseudonymer - men de personliga motgångarna växte också: sjukdom, fattigdom, ensamhet. Trots det tvivlade hon aldrig själv på sitt kall och sin begåvning.

 

 

 

 

PoesY - Västernorrlands poesifestival

 

Alfhild Agrell skrev aldrig poesi. Däremot skrev hon en novell som man skulle kunna kalla en prosadikt, ”Sorg”(ingår i novellsamlingen Nordanfrån från 1898). I lyriska och musikaliska formuleringar sörjer hon utnyttjandet av Norrlands rikedomar som inverkar menligt på växtlighet och djur.

Under hösten inbjöds medlemmarna i sällskapet och ett antal professionella poeter att själva uttrycka sig poetiskt utifrån denna novell. Och till den årliga Poesifestivalen i Härnösand hade 13 ”poeter” lämnat in sina bidrag. Några dikter var nära knutna till miljöförstöringen, andra beskrev sorg ur ett mer personligt perspektiv.

Den 10 oktober inbjöd sällskapet alla poesi- och Alfhild Agrell-intresserade att lyssna till Gun Rooswalls uppläsning av ”Sorg” och till alla de inlämnade bidragen. Dessutom visade Alveola Ämting sina två kortfilmer om ”Sorg”.

Här följer två dikter:

 

 

SPÅR

av Elisabet Jonsson

 

I

 

Först var skogen

I den var du var jag

tysta vittnen till

outtalade berättelser

svävande mellan ängsull och skägglav

visste vi allt

orden hade ännu

inte nått oss

 

II

 

Med orden kom de

tungfotade mellan träden

Satte upp baracker

sågklingeblänk röster trädkroppar fallna grenar avskalade stammar ljud

Deras avtryck fastnade överallt

Där de varit la sig tystnaden

 

 

III

Utveckling kräver

råvaror marknaden kräver

produktanpassningar

rationell avverkning ny teknik stora volymer effektiva transporter

Den elintensiva industrin

Kräver andra länder andra löner

 

 

IV

 

 

Fortfarande är skogen

I den är du är jag

överallt där vi går

efterlämnade märken avtryck

från andra som vi aldrig känt

Där vi sätter våra steg

ligger spår

från en kvarlämnad berättelse

 

 

 

 

Jag vill lyfta det onda ifrån dej

av Birgit Holmgren

 

 

Jag vill lyfta det onda ifrån dej,

bära det varsamt bort.

 

Vandra på ringlande stigar

där myrorna har sin gång

och granarna viskar ditt namn.

 

Känna doften av pors och av skvattram

på min väg längs en gungande myr.

Höra korparna ropa ditt namn.

 

Jag vill lyfta det onda ifrån dej,

bära det varsamt bort.

 

Korsa de ljusa ängarna

där smörblomman niger i vinden

och prästkragen tecknar ditt namn.

 

Dra in lukten av tång och av sälta,

närma mej havet

där vågorna sjunger ditt namn.

 

Jag vill lyfta det onda ifrån dej,

simma ut till de bråda djupen

och sänka din ångest däri.

 

Som en björnhona skyddar sin unge,

så vill jag skydda dej.

 

Kransläggning vid Alfhilds grav

 

På grund av att vädrets makter var mot oss med massor av snö och trafikhinder fick vi ställa in den planerade kransnedläggningen på Alfhild Agrells dödsdag 8 november. Evenemanget flyttades då till en annan lämplig dag nämligen Lucia-dagen 13 december för att påminna om att Alfhild liksom Lucia lyste upp mörkret för många kvinnor, i hennes fall det sociala mörkret. Det såg ut att bli en bra dag med varm glögg, pepparkakor och lämpliga sånger och psalmer. Tyvärr hade vi vädret mot oss även denna gång också. Underkylt regn glacerade snabbt stadens gator med is. Dock vågade Maria Lycken och jag oss ut till Säbrå kyrkogård vid 15:00 när de flesta gator och vägar sandats och temperaturen stigit något. Vi genomförde en

värdig och stämningsfull ceremoni och hoppas på bättre väder nästa år. Se medskickad bild. Med en tillönskan om God Jul och Gott Nytt År!

 

Många hälsningar

Margareta Brodin

" Man måste sätta in sitt intresse, sitt lif, sitt blod i den tid som är för

att kunna verka för den tid som kommer, och visst är att utan entusiaster, utan sådana som tro för mycket, som begär allt, som hoppas allt, som ser stjärnor där andra bara ser fläckar, kommer man ingen vart"

 

Aktuellt hösten 2018

Alfhild Agrell-året tuffar vidare!

Hösten 2018 är full av olika begivenheter i Alfhild Agrells anda. Välkommen att ta del av allt som erbjudes! Närmare information här

och www.harnosand.se/agrellsplats

 

Agrell får egen plats i Härnösand

Härnösands kommunfullmäktige har beslutat att namnge en plats i Härnösand till Alfhild Agrells minne.

Läs mer här: www.harnosand.se/agrellsplats

Det har också fattats beslut om att platsen ska få en digital utsmyckning värd en halv miljon!

Läs mer om detta i Allehanda

 

Höstens läsecirkel

Torsdag 3 sep, 27 sep, 11 okt, 25 okt, 8 nov och 22 nov läser vi texter ur Agrells dagboksroman Hemma i Jockmock och novellerna ”Glansvit” och ”Svart invärtes” ur En lappbok inför Norrdans´ föreställning. Välkommen närhelst du har lust! Mer info: brittaolofsson3@gmail.com.

OBS! Vi håller till på Länsmuseet Murberget

 

 

 

Detta har hänt

Klicka här

Månadens citat

 

”Nu visste jag vad kvinno-frågan var! Det är helt enkelt att inte låta förtrampa sig i sina heligaste rättigheter."

 

( I Stockholm, 1892)

 

 

 

 

 

Klicka på bilderna för att förstora